MCQ on General Agriculture -3 - AgriExam Guruji

Latest

BANNER 728X90

Wednesday, 12 February 2020

MCQ on General Agriculture -3

MCQ on General Agriculture -3




1. Nitrogen fixation through blue green algae takes place in:
A. Wheat crop
B. Paddy crop
C. Pea crop
D. Maize crop

Answer:- B

2. Practice not concerned with tobacco is:
A. Topping
B. Priming
C. Desuckering
D. Blanching

Answer:- D


3. The seed rate of brinjal per hectare is:
A. 400-500 gram
B. 200-300 gram
C. 300-400 gram
D. None of these

Answer:-A

4. Tikka disease is related to:
A. Groundnut
B. Pea
C. Gram
D. Barley

Answer:-A

5. Late blight resistant variety of potato is:
A. Kufri Chandramukhi
B. Kufri Badshah
C. Kufri Jyoti
D. Kufri Alankar

Answer:-B


6. Amrapali mango is a cross between:
A. Dashehari X Neelam
B. Neelam X Alphanso
C. Neelam X Alphanso
D. Ratna X Alphanso

Answer:-A

7. "CFTRI" is situated at;
A. New Delhi
B. Hydrabad
C. Banglore
D. Mysore

Answer:-D

8. Soil type occupying largest area in India is:
A. Black soil
B. Laterite soil '
C. Red soil
D. Alluvial soil

Answer:-D

9. Systemic insecticide used to control pest is:
A. Endosulphan
B. Phosphamidan
C. Chlophyriphas
D. Quinolphos

Answer:-A

10. Orobanche is a:
A. Total root parasite
B. Partial root parasite
C. Toral stem parasite
D. Partial stem parasite

Answer:-A

11. Canker disease of Citrus is caused by:
A. Bacteria
B. Virus
C. Fungus
D. Nematodes

Answer:-A

12. "Tungru" is viral disease of:
A. Rice
B. Wheat
C. Citrus
D. Tobacco

Answer:-A

13. Television, Radio, Fairs and exhibitions are the media of:
A. Group Communication
B. Individuals Communication
C. Community Communication
D. Mass Communication

Answer:-D

14. Central Soil Salinity Research Institute is located at:
A. Jodhpur
B. Karnal
C. Dehradoon
D. Kolakata

Answer:-B

15. Highest number of sugar mills in India is located in:

A. Maharashtra
B. Tamilnadu
C. Uttar Pradesh
D. Bihar

Answer:-C
Thanks 






















No comments:

Post a Comment