MCQ on General Agriculture-2 - AgriExam Guruji

Latest

BANNER 728X90

Sunday, 9 February 2020

MCQ on General Agriculture-2

                          MCQ on General Agriculture-2


1. The locust deposits its egg:

A. On lower surface of leaves 
B. In the soil
C. In the tender parts of a twig
D. In dry grasses 

Answer:- B

2. Origin of groundnut is :

A. India
B. Africa
C. Brazil
D. Japan

Answer:- C

3. The Insecticide act was passed by Parliament in the year:

A. 1982
B. 1968
C. 1965
D. 1969

Answer:- B

4. Hopper burn is the results of attack of the following insect pest:  

A. Grasshopper
B. Brown plant hopper
C. Sugarcane leaf hopper
D. Green leaf hopper

Answer:- C

5. One of the causing malformation of mango:

A. Fungus
B. Virus
C. Nematodes
D. Bacteria

Answer:- B

6. Developing mango fruits showing water soaked grayish patches on the fruits surfaces, finally turning brown necrotic extending into the mesocarp is the typical symptom of:

A. Internal necrosis disease 
B. Spongy tissue
C. Black tip of mango
D. Something else

Answer:- C

7. The combination of sex type flowers  flowers set in mango are:

A. Male and female 
B. Male and hermaphrodite
C. Female and hermaphrodite
D. Male, Female and hermaphrodite

Answer:- B

8. The most convenient and safer chemical to control stored grain insects in rural areas:

A. E.D.B.
B. D.D.T.
C. Celphos
D. Naphthalene ball

Answer:- C

9. Insects with sucking type of mouth parts need following group of insecticides for effective control:

A. Stomach poisons
B. Contact  poisons
C. Systemic poisons
D. Fumigants

Answer:- B

10. Insecticides under Integrated Control System are under Integrated Control of the following stage:

A. General equilibrium level
B. Economic injury level
C. Economic threshold level
D. Total loss level

Answer:- B

11. Cynogas pump is a :

A. Sprayer
B. Flame thrower
C. Duster
D. Fumigator

Answer:- D

12. Which of the following is the richest source of Vitamin 'A'

A. Banana
B. Rice
C. Wheat
D. Mango

Answer:- D

13. 'Aphids' in mustard can be controlled by the use of?

A. Malathian 
B. Thiram 
C. Vitavex 
D. Dithane

Answer:- A

14. The color of the healthy root of rice is:

A. White 
B. Reddish brown
C. Bluish grey
D. None of these

Answer:- B

15. Maize-toria wheat moong rotation is termed as a system of:

A. Mixed cropping
B. Multiple cropping
C. Relay croppping 
D. Inter cropping

Answer:- B


                                                              Thanks






















 


















No comments:

Post a Comment