General Agriculture MCQ - AgriExam Guruji

Latest

BANNER 728X90

Tuesday, 28 January 2020

General Agriculture MCQ

General Agriculture is useful for all Agricultural Exams like IBPS AFO, RRB-AO, FCI, IFFCO AGT, NSCL, KRIBHCO, BHU PT, ADO, AAO, ADA, ICAR-NET, AIEEA-ICAR-JRF/NTS and other Allied Examinations



1. Indian Institute of Horticultural Research for northern plains in situated at:
A. Bhagalpur, Bihar
B. Hessargatha, Banglore
C. Lucknow, Utter Pradesh
D. Varanasi, Utter Pradesh
E. None of the these

Answer:- C 

2. The fertilizer containing nitrogen in amide form is :
A. Urea
B. C.A.N. 
C. Ammonium Sulphate
D. Ammonium Phosphate 
E. None of these
Answer:- A 

3. Which of the following is a micro-nutrient:
A. Calcium
B. Nitrogen
C. ZInc
D. Phosphorus
E. None of these 

Answer:- C 

4. Azatobactor is useful in fixing of nitrogen form air in:
A. Non-leguminous crops like rice and wheat 
B. Leguminous crops 
C. Soyabeen
D. Coconut
E. None of these

Answer:- A

5. Which of the following variety of brinjal ?
A. Pusa Kesar
B. Pusa Meghdoot
C. Pusa Kranti
D. Pusa Bedana
E. None Of these
\
Answer:- C

6. Tangelo is a cross between:
A. Tangerin X Pammelo
B. Tangerin X Grape fruit
C. Tangerin X Sweet orange
D. Tangerin X Mandarin
E. None of these

Answer:- B

7. Deficiency of which of the following element causes general yellowing and poor growth of the plant?
A. Boron
B. Calcium
C. Nitrogen
D. Potassium
E. None of these

Answer:- C

8. The Agro-climatic zones is which India is divided are?
A. Ten
B. Twenty
C. Fifteen 
D. Twelve
E. None of these 

Answer:- C 

9. Most effective phosphorus fertilizer for crops in acidic soil is :
A. DAP
B. SSP
C. Rock Phosphate
D. Phosphoric Acid
E. None of these

Answer:- C

10. Caprification is related to :
A. Fig
B. Mango 
C. Banana
D. Coconut 
E. None of these

Answer:- A


                                                  Thanks








































No comments:

Post a Comment